New Deal - een nieuw financieringsmodel voor huisartsen. 


Met de praktijk zijn wij sinds juni 2024 ingestapt in de New Deal. Hieronder leggen we je uit wat dit betekent. 


Wat is de New Deal precies? Wat verandert er voor de huisartsen?

“De New Deal kan je eigenlijk samenvatten als een extra ondersteuning voor onze huisartsen, meer bepaald voor de manier waarop zij betaald worden. Er komt een nieuw organisatie- en financieringsmodel, naast de 2 andere manieren die al bestaan. Het is afgestemd op de noden van de 21e eeuw en  huisartsen worden beter ondersteund." 

“Ten 1ste is er de ‘prestatiegeneeskunde’, waarbij de huisarts verdient wat de patiënt betaalt voor een consultatie, de prestatie die de huisarts levert. Daarnaast is er het systeem van ‘forfaitaire vergoeding’. Dan betaal je als patiënt niet rechtstreeks aan je dokter, maar de huisartsenpraktijk krijgt een forfait (vooraf vastgesteld bedrag) per maand en per ingeschreven patiënt (ongeacht het aantal pretaties) waarmee de prestaties betaald kunnen worden. Dat systeem is bijvoorbeeld van toepassing in een wijkgezondheidscentrum.”

“Met de New Deal voeren we een 3de manier van uitbetalen in. Het is een soort mengvorm, die de eerste 2 systemen combineert. Het nieuwe financieringsmodel maakt het mogelijk om de huisarts minder te laten steunen op de betaling per prestatie en meer inkomen te laten halen uit een vaste financiering per patiënt. Én het systeem voorziet in premies om ondersteunende medewerkers in de praktijk aan te werven.”

“Met de New Deal willen we zo meer inzetten op samenwerking, waardoor een huisartsenpraktijk makkelijker een verpleegkundige of administratieve medewerker kan inschakelen. Die kunnen bepaalde taken overnemen en de huisarts ontlasten of ondersteunen, waardoor de dokter weer meer ruimte krijgt om zich te concentreren op de zorg voor de patiënten.”


Merk ik als patiënt iets van de New Deal? 

“Als je vraagt of je als patiënt iets zal voelen in je portemonnee, dan is het antwoord ‘neen’. Het tarief dat je betaalt voor een consultatie blijft hetzelfde, net als de terugbetaling die je krijgt van je ziekenfonds. Aan de praktische kant verandert ook niets. Jij gaat naar de huisarts en die wordt daarvoor vergoed.”

“Het grote voordeel dat je als patiënt wél zal merken, is dat je huisarts meer tijd heeft voor jouw specifieke zorg. En dat is alleen maar positief. Zo kan die preventief en proactief werken, waardoor gezondheidsproblemen sneller aangepakt of zelfs vermeden kunnen worden.”

“Een concreet voorbeeld: je huisarts krijgt ruimte om een praktijkverpleegkundige in te schakelen. Die kan tijd maken om patiënten extra advies te geven over voeding. En die tips kunnen voor verschillende mensen een groot verschil maken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vermijden dat bepaalde patiënten diabetes type 2 ontwikkelen.”

“De New Deal laat huisartsen toe om goed te werken én zorgt ervoor dat we huisartsengeneeskunde op de juiste manier waarderen. Als we kijken naar de vergrijzing van de bevolking, de toename van een aantal ziektebeelden … is dat een goede zaak. De preventieve rol van een huisarts zal alleen maar groter worden in de toekomst.”


https://www.solidaris-vlaanderen.be/blog/new-deal-hoe-je-huisarts-meer-tijd-krijgt-voor-jou